Ülkemizde kişisel araçlarda zorunlu trafik sigortası bulunurken, onlarca kişiyi taşıyan ticari araçlar da özel olarak Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası kapsamına sahiptir. Eğer ticari araçla seyahat esnasında bir kaza meydana gelirse, koltuk sigortası tazminatı devreye girer ve bütün yolcuları güvencesi altına alır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre kişilerin yolcu taşıma yetki belgesine sahip olması için Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasına sahip olması gerekir.
Karayollarında gördüğümüz otobüs, dolmuş, servis, belediye otobüsü gibi ticari olarak yolcu taşıyan tüm araçların zorunlu olarak yapması gereken iki sigortadan biri koltuk sigortasıdır. Bir diğeri de trafikte her araçta olması gereken Zorunlu Trafik Sigortasıdır. Zorunlu koltuk sigortasında yolculara tedavi, yaralanma ve ölüm konusunda teminat veriyor. Trafikte yolcu taşıması gereken otobüs, dolmuş ve servis araçları, ferdi koltuk sigortası yaptırarak, hem kendilerini herhangi bir kaza durumunda büyük bir yükten kurtarıyorlar hem de yolcuların hayatı için önemli bir adım atıyorlar.
Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası, yolcuyu yolculuğun başından sonuna kadar, otobüs, servis veya ticari araçların içinde veya dışında, hareket halinde veya değilken, duraklama, mola gibi alanlarda karşılaşılan her türlü yaralanma ve ölüm gibi durumlara karşı zorunlu bir sigorta biçimidir.
Zorunlu Koltuk Sigortası Teminat Limitleri
Zorunlu koltuk sigortası teminat limitleri, her sene Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu bakanlık kararınca belirlenerek Resmi Gazetede yayımlanır ve yürürlüğe girer. Zorunlu otobüs koltuk sigortası kapsamında, biletini alan her yolcu, yolculuğunu tamamlandığı süreye kadar koltuk sigortasının güvencesi altında tutulur.
Zorunlu Koltuk Sigortası Tazminatı Hesaplama
Zorunlu koltuk sigortası tazminat hesaplama yapmak için bazı kriterleri iyi bilmek gerekiyor. Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasında, yolcuların alacağı tazminat miktarı pek çok husus göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu hususlar, destekten yoksun kalacak olanların maddi zararını, sakatlanma oranları, iş göremezlik süreleri, kazanç kayıplarıdır. Bunlar dışında ölen veya yaralanan kişinin yaşı, yaptığı iş, aldığı maaş gibi hususlar da göz önünde bulundurulur.
Eğer daha önce otobüste, dolmuşta, serviste veya herhangi bir toplu taşıma aracında kaza geçirdiyseniz aşağıdaki formdan bizlere ulaşabilirsiniz.