Adım Adım Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı boşanma son yıllarda çekişmeli boşanmadan daha çok tercih edilen bir yol olarak önümüze çıkıyor. Çekişmeli boşanmaya göre çok daha kısa süren anlaşmalı boşanmaların partnerlerin daha az yıpranması için daha sağlıklı bir yol olduğu oldukça açık.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun eşlere tanıdığı haklardan biri de boşanma hakkıdır. Kişiler nasıl ki evlilik birliğine hür iradeleri ile karar veriyorlarsa boşanmaya da karar verebiliyorlar.

Anlaşmalı boşanmada ilk dikkat edilmesi gereken unsur çiftlerin haklarını tam olarak almasıdır. Çocuklarla ilgili velayet, nafaka ve kişisel ilişki günlerinde uzlaşılması, eşlere düşen malvarlığının paylaşıldığı ve kusurlu olanın kusurunu kabul etmesi gibi temel hususlarla ilgili tarafların ortaklaşmış olması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

  • Evlilik birliği en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.
  • Velayet, nafaka, tazminat konularında anlaşılması gerekir.
  • Eşlerin her ikisi de boşanmayı kabul etmelidir. Uygulamada daha çok bir eşin mahkemeye başvurarak boşanma talebinde bulunması ve diğer eşin de bu davayı kabul etmesi şeklinde işlemektedir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmalarda en sık sorulan sorudur. Eşler genelde sürenin uzun sürmesini istemedikleri için tek celsede boşanmak isterler. Hem hukuki işlemler intizamlı yürütülürse hem de ilgili mahkemenin iş yoğunluğu fazla değilse anlaşmalı boşanma tek celsede ve kısa sürede gerçekleşebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak İsteyen Eşler Ne Yapmalı?

  • Eşlerden biri BURADAN büromuzun avukatlarına ulaşarak randevu almalı ve avukatlarımızın belirteceği belgelerle randevuya gelmeliler.
  • Büromuza gelen eş ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır. Diğer eşin onayına sunulur. Diğer eş de isterse avukat tutabilir.
  • Tarafların protokolü imzalamasından sorna boşanma davası açılır.
  • Belirlenen duruşma gününde iki tarafın da bizzat bulunması gerekir.
  • Hakim şartların oluştuğuna ikna olursa tarafların boşanmasına karar verir. Kararın kesinleşme ve nüfusa bildirim süreci avukat tarafından takip edilir.

Boşanma Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme kural olarak Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir. Yetkili mahkeme ise tarafların son 6 aydır birlikte yaşadıklara yere bağlı Aile Mahkemesidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Tutmak Şart Mıdır?

Anlaşmalı boşanma davalarında avukat tutulmasını tavsiye ediyoruz. Boşanma davaları bir avukatın bilgi ve deneyiminden faydalanılmadığında taraflara geri dönülemez hatalar yaptırabilir. Ayrıca ayrılma sırasında süreci avukatların yürütmesi eşler bakımından daha kolaylaştırıcı olacaktır.