Ekonomik Kriz Nedeniyle İşten Çıkarılabilir Miyim?

Ekonomik kriz nedeniyle iş akdinin feshi

Ekonomik krizin konuşulduğu her süreçte, gündeme işten çıkarmalar geliyor. Peki işveren ekonomik kriz nedeniyle işçisini işten çıkarabilir mi? Her olayın özgün durumunu avukatınızla görüşmenizi önersek de genel hatları ile bu süreçte şunlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Ekonomik kriz, geçerli nedenle fesih hakkı verir mi?

İşverenin işten çıkarmayı SGK’ya hangi sebeple bildirdiği önemli bir nokta.
İşveren, otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan yerlerde işçinin belirsiz süreli sözleşmesini geçerli nedenle sona erdiriyor olabilir. Geçerli nedenlerin neler olduğu kanunda sayılmasa da bunları, kanunun gerekçesindeki işçinin iş görme borcunu kendisinden kaynaklanan veya işyerinden kaynaklanan sebeplerle ciddi bir biçimde olumsuz etkileyen ve iş görme borcunu gerektiği şekilde yerine getirmesine imkan vermeyen sebepler” ifadesinden anlıyoruz.

Ekonomik krizin de işten çıkarmaya neden olabileceğini madde gerekçesinden çıkarabiliriz. Ancak her zaman değil. Ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarmanın geçerli bir sebep olması için kriz işletmeyi doğrudan etkilemelidir.

İşveren başka çareler denedi mi?

Ekonomik kriz sürecinde, işletme doğrudan etkilenmişse geçerli nedenle fesih yapılması için yeterli değildir. İşverenin öncelikle bu sorunu başka yollardan çözmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır, fesih ancak son çare olabilir.

Krizde ücret düşürme mümkün mü?

İş Kanununa göre ücrette eksiltme yapılamaz. Ancak işveren işçinin yazılı rızasını alırsa bu durumda sözleşme serbestisi gereği ücrette düşürme yapılabilir. İşçi yazılı rızası olmadan ücreti düşürülürse, iş akdini haklı nedenle feshedebilir.

Hangi davaları açabilirim?

Olayın özgün durumunun ve koşulların ayrıca incelenmesi gerekmekle birlikte işverenin geçerli nedenini haklı bulmuyorsanız, işe iade davası açabilirsiniz.

Alacaklarınızın ödenmediğini düşünüyorsanız işçi ve işveren arasındaki sözleşmeden kaynaklanan alacak davası açabilirsiniz.

Kıdem ve ihbar tazminatlarımı alabilir miyim?

İşverenin geçerli nedenle fesih yapması durumunda kıdem tazminatınızı, ihbar tazminatınızı ya da ihbar süresini vermesi gerekmektedir. Aksi halde kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için dava yoluna başvurabilirsiniz.