Zorla Getirme Kararı Nedir?

Zorla getirme kararı kulağa ne kadar itici geliyor değil mi? Adli makamların soruşturma ve kovuşturma aşamasında en sık kullandığı kararlardan birisi zorla getirme kararıdır. Evet Mahkemelerin ve Savcıların zorla getirme kararı gibi bir yetkisi bulunmaktadır. Bu yazımızda uzun uzadıya bu kararın ne olduğunu açık bir şekilde anlatacağım.

Zorla getirme kararı tanımı yapmak gerekirse soruşturma veya kovuşturma aşamasında dosyalar hakkında doğru karar vermek amacıyla Şüpheli, Müşteki, Mağdur, tanık yada ilgili soruşturma kapsamında bir anlam ifade eden herkesi zorla getirilerek savcılık mahkeme yada hakimliğin karşısına getirilmesi anlamına gelmektedir.

Zorla getirme kararı

Tanımı yaptığımıza göre konuyu biraz daha açalım çünkü zorla getirme incelendiğinde insanların özgürlüğü kısa süreli olarak engellenmektedir. Zorla getirme kararının adli çevrelerce ihzar olarak ta tanımlanmaktadır.

Neden Hakkımda Zorla Getirme Kararı çıktı

Mahkemeler yada savcılık hakkında zorla getirme emri çıkardı ise bunun bir sebebi mutlaka vardır. Bir hukuk devletinde keyfiyetten ötürü bir insanın özgürlüğünün kısıtlanması söz konusu olamaz. Adli merciler bir kişi hakkında zorla getirme emri çıkarmasının şartlarını aşağıda sıralayalım

  • Tutuklama kararı verebilmek için sizin hakkında zorla getirme kararı çıkartılabilir. Bu madde Sanık ve şüphelileri yakından ilgilendirmektedir.
  • İfade ve sorgu yapılmak için zorla getirme kararı çıkartılabilir. Bu maddeden de anlayacağınız üzere savcılık yada mahkemenin ifade çağrılarına uymamanız durumunda hakkınızda zorla getirme kararı çıkartılabilir.
  • Bir başka şart ise zorla getirme durumunun hasıl olduğu kuvvetli bir neden bulunması durumunda da yine ihzar celbi sağlanabilir.

Yukarıda ki 3 maddeden birisini durumunuz kapsıyor ise kapınızı her an kolluk kuvveti çalabilir.

Polisin Zorla Getirme Yetkisi var mı?

Polisin yada jandarmanın zorla getirme gibi bir yetkisi yoktur. Bu yetki tamamen savcılık, hakimlik yada mahkemelere verilmiştir. Burada önemli bir husus daha bulunmaktadır. Sizin kapınızı zorla getirme kararının ifası için polis yada jandarma çalacaktır. Zorla getirme kararlarının gereğini kolluk kuvveti yapmaktadır. Adli merciler zorla getirme emirlerini yazılı olarak Emniyete gönderir ve emniyet ise ilgili kişilerin kapılarını çalarak istenilen saatte adli mercilerin karşısında olmanızı sağlayacaktır.

Müşteki hakkında zorla getirme kararı

Yukarda bu sorunun cevabını verdim ancak yine cevaplayalım. Örneğin bir olayda siz müşteki olarak ifade verdiniz ve şikayet dosyanız aylar sonra hakimin eline geçti. Gelişen olaylar ve bulunan yeni deliler ışığında kovuşturmanın selameti için ifadenize tekrar başvurmak istedi. Neyse efendim konu ile ilgili size bir türlü ulaşamadı. Bu durumda zorla getirme yetkisini kullanabilir. Bu nedenle ben müştekiyim adli mercilerin çağrılarına kulak asmam demeyin.

Zorla getirme kararına itiraz

Hakkınızda çıkartılan zorla getirme kararlarına itiraz etmeniz mümkün arkadaşlar. Mahkemelerin hakkında verdiği zorla getirme kararını öğrendikten 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Savcılıkların hakkınızda verdiği zorla getirme emirlerine itiraz ise sulh mahkemelerine yapılabilir.

Zorla getirme kararı nasıl uygulanır

Şimdi arkadaşlar zorla getirme kararları kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. süreli zorla getirme ve süresiz zorla getirme olarak adli merciler ihzar celblerini kolluk kuvvetine gönderir kolluk kuvvet genel olarak size telefon ile uluşarak sizi karakola davet eder size ulaşma durumu olamaması halinde ise kapınızı çalabilir. Telefonla arama durumu kolluğun bileceği bir şey olup olması gereken kolluk kuvvetinin adresinize gelerek size durumu bildirmesi zorla getirme kararı günlü ise hazır bulunacağınız gün size hatırlatılarak o gün geldiğinde kolluk eşliğinde adli mercilere gidersiniz. Evrakın durumuna göre kolluk sizi oracıkta alarak adli mercilere götürebilir.

Burada önemli bir kaç hususu belirtmem gerekiyor. Polis sizin kapınızı çalarak emri ifa etmesinde bir sakınca yok ancak polis sizi yakalamak adına evinize girme yetkisi de yoktur. Örnek vermek gerekirse polis kapınızı çaldığında açmamanız halinde kolluk içeri zorla giremez. İkamete girmesi için yine ev araması için yazılı talimat alması gerekmektedir. Sizi kamuya açık bir alanda görmesi halinde zorla getirme kararını ifa edebilir. Bu durumu özetlemek gerekirse zorla getirme kararının ifası amacıyla kolluk kuvveti, ayrıca arama kararı gerektiren hiç bir yere giremez.

İşin özü bu arkadaşlar zorla getirme kararı hakkınızda uygulanmasını istemiyorsanız mutlaka tarafınıza yapılan çağrılara uymalısınız. Adli merciler bu kararı uygulamakta gecikmeyeceklerdir. Kimsenin huzuru bozulmasın bir ifadeye gitmediği için Hepinize mutluluklar dilerim.